Vilken fläkt ska jag välja och vilken kapacitet behöver jag?

Nedan har vi samlat information som kanske kan hjälpa er att välja rätt fläkt. 

Fläktar för bra ventilation

Vi har alla typer av fläktar, kanalfläkt, boxfläkt, kryddhyllefläkt, isolerad fläkt, takfläkt etc. och givetvis så har vi alla modeller i EC utförande.

Den luftflöde vi specificerat i namnet är oftast beräknat på 100 pa tryckfall.

Våra fläktar är anpassade till alla sorters utrymmen som till exempel villor, badrum, kontor, verkstad, garage etc. Behöver du rådgivning med att välja rätt fläkt ring oss på ventilationssupporten 08 400 496 40

Vilken kapacitet ska fläkten ha? Det beror helt på vad man ska använda fläkten till, ex: som köksfläkt så bör man ha en kapacitet över 200 l/s vid 100 pa. Ska man ha den som mekanisk frånluft i sin bostad så kan man räkna bostadsytan ggr 0,36 och per person ca: 7 l/s. exempel om ni är 2 personer i hushållet och har en bostadsyta på 100kvm, 2x7 l/s = 14 l/s, 100 x 0,36 l/s = 36 l/s,   Totalt 50 l/s.

Vad är då pa?  Det är tryckfallet (motstånd) i ventilationskanalen beroende på dimension, hur lång dragning samt hur mycket böjar man monterat. Normaldragning för köksfläktar och mindre frånluftsdragningar brukar ligga mellan 100 -150 pa tryckfall. 

Takfläkt: Monteras uppe på taket. Lämpligt för: mekanisk frånluft, extern fläkt till kökskåpa eller centralventilation till villa. Fördelen med takfläkt är att den blir lättåtkomlig vid service eller byte.

Väggfläkt: Monteras på vägg, finns i utförande för montering på utsida samt insida. Lämplig för: mekanisk frånluft, extern fläkt till kökskåpa eller centralventilation till villa.

Kanalfläkt: Monteras direkt på ventilationskanalen. Finns i olika utföranden såsom oisolerade, isolerade m.m. Lämplig för: mekanisk frånluft, extern fläkt till kökskåpa eller centralventilation till villa.

AC eller EC motor?

Vad är skillnaden mellan en ac och ec motor?

EC-integralmotorer har avsevärt högre verkningsgrad än AC-motorer.  EC-motorer har permanentmagneter för att skapa det magnetiska fältet och elektroniskt kommuterad likström för att skapa rotation. Konstruktionen gör att en större del av den tillförda energin skapar rotation och en mindre del går till förlustvärme. Verkningsgraden blir därmed högre = Minskad energianvändning!

En vanlig AC-motor drivs av växelström som ger upphov till växlande magnetiska fält inne i motorn som får den att rotera. Tyvärr går en stor del av den tillförda energin till förluster i form av värme.

Kundservice