Fjäråskupans olika fläktsystem

Köksfläktar från Fjäråskupan levereras alltid kompletta, färdiga att installeras. Men eftersom flexibilitet och valmöjlighet är Fjäråskupans nyckelord, kan du välja mellan olika fläktlösningar till din kökskupa. På så sätt får du ett alternativ som är optimerat för just ditt boende. Oavsett vilket system du än väljer ingår alltid en touchkontrollpanel på fronten, halogenspotlights eller LED‑belysning med steglös dimmerfunktion och maskindiskbara fettfilter i metall. Nu finns det även en fjärrkontroll som tillval till alla Fjäråskupans kökskupor, så du enkelt kan styra kösfläkten var du än befinner dig i köket.

Standardutförande
Det vanligaste alternativet för vägghängda kupor är att ha en fläktmotor inmonterad i kupan. Motorn är tysktillverkad av märket EBM-Papst. Tack vare smarta tekniska lösningar och funktioner är fläkten både tystgående och i princip helt vibrationsfri. Motorn har en kapacitet på 700 m³ luft per timme och regleras i fyra hastigheter. Vid 500 m³/h är ljudnivån ca 53 db. Timerstyrd eftergång. 


E:control
Väljer du en fläkt med LED-belysning så levereras den med en EC-motor på 900 m³ luft per timme. EC-motorn likriktar strömmen i motorn som klarar av en ljudlös varvtalsreglering och högre varvtal vilket ökar sugeffekten med cirka 30 procent. Kombinerat med EC-motorn ger LED-belysningen en energibesparing på upp till 55-70 procent. E:control finns också vid val av extern motor.
Läs mer här.

Extern fläkt
Har du valt en frihängande fläktkupa eller har ditt kök en lång ventilationskanal med krökningar eller öppen planlösning? Då är det smartaste sättet att få en riktigt tyst och effektiv ventilation att placera fläktmotorn utanför köket, till exempel på taket eller vinden. Den externa fläkten betjänar bara köket, regleras i fyra hastigheter och har timerstyrd eftergång. På sidan 34 hittar du olika externa fläktar som du kan välja mellan. Finns även i EC-utförande (E:control).

Centralventilation villa
Detta är ett alternativ för dig som har en extern fläktmotor som även betjänar övriga våtutrymmen. Något som är mycket vanligt i villor och radhus från 70- och 80-talet. Vi har tagit fram en motordriven spjällfunktion som monteras in i kupan. Den externa fläkten styrs från kupan och det finns en funktion som kan forcera ventilationen i badrum och tvättstuga. 
Du kan självklart ställa in köksventilationen i olika lägen. Fungerar även till värmeväxlarsystem, men om värmeväxlaren sitter bakom ett kryddskåp bör du kontrollera att det finns tillräckligt med utrymme för kupans spjäll. Fråga oss om råd om du känner dig osäker.

Assist
Vill du ha extra mycket kraft i din centralfläktslösning kan du välja hjälpfläktslösningen Assist som, förutom att styra centralfläkten, även har en motordriven spjällfunktion och en hjälpmotor som förbättrar fläktens funktion. Vid matlagningen kan ventilationen med andra ord forceras ytterligare genom att spjället öppnas och hjälpmotorn aktiveras. Läs mer här.

Centralventilation lägenhet
Bor du i lägenhet? Då är det möjligt att det finns en extern fläkt som betjänar flera lägenheter i fastigheten. I så fall är detta ett alternativ för dig. Lösningen består av en motordriven spjällfunktion som sitter inmonterad i kupan. Spjällfunktionen är timerstyrd.

Kolfilter InHouse
Med InHouse får du en förädlad kolfilterlösning som utöver själva kolfiltret innehåller ytterligare två filter. Tillsammans skapar de ett lysande trestegssystem som tar hand om matos, fett och vatten på ett effektivt sätt. Stekoset passerar först ett fettfilter, som skiljer vatten och fett från varandra. Luften fortsätter därefter till ett trådfilter som suger upp resterande vatten och fett. En fläktmotor kyler ner luften som till sist når kolfiltret där alla luktpartiklar avlägsnas.


Kolfilter standard

Kolfilter är ett alternativ för dig som inte har någon möjlighet att ansluta till en ventilationskanal. Kupan levereras med motor i standardutförande samt en kolfiltersats med tvättbara kolfilter och utblåsventiler i skorstensröret. Motorn har timerstyrd eftergång. 

 

AUTOMATSPJÄLL 125

Nu kan alla välja sin egen köksfläkt!

Automatspjäll 125 är ett automatiskt fläktspjäll som för första gången ger full frihet att välja bland alla typer av köksfläktar och designkåpor samt att använda dessa i flerfamiljshus med gemensamma kanaler och centralfläkt.

Automatspjäll 125 reglerar automatiskt spjällöppningen för grundflöde eller forcering genom att känna av den tryckförändring som sker när köksfläkten startas eller stoppas. Härigenom förhindras utkylning av den egna lägenheten eller försämrad ventilation hos grannen som ofta sker när köksfläktar installeras i lägenheter.

Kundservice