MÖGELSANERING

 

Leta upp orsakerna
Det första man bör göra inför en mögelsanering är att ta reda på varför och hur det har uppstått. Oftast innebär detta att minska fuktigheten för att förhindra ny tillväxt. En krypgrund måste kanske isoleras och avfuktas, eller om en läcka har uppstått måste denna stoppas innan man vidtar ytterligare åtgärder. Dräneringen runt ditt hus kanske inte är tillräcklig?

Mögelsanering i det drabbade området
Nästa steg är att mögelsanera det drabbade området i byggnaden, dvs döda och avlägsna mögelsvamparna. Kemiska bekämpningsmedel, fungicider, kan användas för detta men har vissa nackdelar. Dels så kan själva kemikalien vara en hälsorisk i sig och dels tar den inte bort mögellukten. Görs inte saneringen ordentligt kan följden även bli att den dominerande typen av mögelsvamp dör, vilket ger fritt spelrum för andra konkurrerande arter. Ännu kraftigare tillväxt kan därför bli ett oönskat resultat.

Om du misstänker eller har fått bekräftat att ditt hus har fått omfattande angrepp bör mögelsanering därför utföras av ett professionellt företag. Under processen skall huset även vara utrymt under några dagar, pga hälsoriskerna med bekämpningsmedlen. Man dock använda sig av ozonaggregat för mögelsanering, och om ej lämnar efter sig starka kemikalier. Dessa hittar du här.

Efter behandlingen sitter den döda svampen kvar på det drabbade materialet, men kan lätt skrapas av. Förutsatt att alla nödvändiga åtgärder är vidtagna bör problemet vara löst. Detta gäller oftast vid lättare angrepp av mögel.

Ersätt det skadade materialet
Materialet är troligen skadat, speciellt om det är trä som blivit angripet och om angreppet är kraftigt. Detta skall då avlägsnas helt, eftersom skadade ytor är känsligare för nya angrepp än oskadade. Den karaktäristiska unkna lukten försvinner sällan heller efter en sanering utan sitter kvar i materialet, vilket är ytterligare en anledning till att ersätta det med nytt.

Är det oorganiska material som drabbats skall dessa tvättas ordentligt och eventuellt ersättas eller behandlas med fungicider. Porösa ytor (trä) ger lättare fäste för mögelsvamp än hårda, platta ytor (t ex betong).

Kundservice