SÅ SANERAR DU RADON

 

Om mätresultatet visar att det finns mer än 200 Bq/m3 i inomhusluften bör du sanera huset. Kommunen har ofta överblick över de konsulter som är verksamma i din trakt , vilka kan hjälpa dig att ta reda på varifrån radonet kommer. En förteckning över personer som gått kurser om radon samt laboratorier som är ackrediterade för radonmätning finns också på Statens strålskyddsinstituts webbplats eller leta under rubriken Radon- och ventilationsföretag alternativt miljövård i telefonkatalogen.

  • är det byggnadsmaterialet som avger radon, behöver du öka luftomsättningen. I enklare fall räcker det ofta med att installera någon typ av frånluftsystem eller montera in ventiler.
  • Kommer radonet från marken räcker det i enklare fall att täta rensbrunnar för avlopp, runt skyddsrör för vattenledningar eller i genomgående sprickor.
  • För kraftfullare åtgärder behöver man förändra tryckförhållandena så att inte markluften kommer in i huset. Exempelvis kan detta ske genom att installera en fläkt som suger ut markluften (radonsug) innan den kommer in i byggnaden. Eventuellt kan markåtgärderna behöva kombineras.
  • Kommer radonet från vattnet , kan det oftast räcka med att vattnet luftas kraftigt med en särskilt konstruerad radonavskiljare.


Läs mer om olika åtgärder i broschyren "åtgärder mot radon i bostäder".

Hos Länsstyrelsen söker du bidrag för att sänka radonhalten i ditt hus om den överstiger 200 Bq/m3 inomhusluft. Bidraget är 50 procent (max 15 000 kronor) av kostnaderna för åtgärderna.

Från din Länsstyrelse kan du beställa broschyren ”Information om radonbidrag till egnahem” tillsammans med ansökningblanketter. Broschyren kan också laddas hem från Boverkets webbplats.

Kundservice