Över 45.000 kunder

Köksfläktar

Underkategorier

 • KöksfläktsmodellerKöksfläktsmodeller

  Köp köksfläktar hos Luftbutiken.

 • Reservdelar och TillbehörReservdelar och Tillbehör

  Här kan du hitta reservdelar och tillbehör till din fläkt.

 • BrandbackspjällBrandbackspjäll

  ABC-ELDSPJÄLL är framtaget för att hindra brandspridning vid kokkärlsbrand på köksspis.

 • Automatspjäll/ Atlas...Automatspjäll/ Atlas Spjällbox

  Spjäll 125 - Automatspjäll 125

  Nu kan du välja standard köksfläkt för lägenheter med gemensam frånluftsfläkt.

   

  Automatspjäll 125 är ett automatiskt köksfläktspjäll som för första gången ger full frihet att välja bland alla typer av köksfläktar och designkåpor samt att använda dessa i flerfamiljshus med gemensamma kanaler och centralfläkt.

  EFRA125 har utgått och ersatts av den sen uppdaterade versionen Automatspjäll 125.

   

  ATLAS spjällbox

  ATLAS spjällbox möjliggör kombinationen av individuell forcerad köksventilation med bibehållen självdragsfunktion då köksfläkten är avstängd. ATLAS spjällbox är anpassad för inbyggnad i såväl nya som äldre kök (fastigheter).

   

  ATLAS spjällbox är avsedd för kök med självdragsventilation där man önskar installera egenstyrd köksfläkt och samtidigt bibehålla självdragsfunktionen.

Köksfläktar

Vilken köksfläkt ska jag välja?

Köksfläktar och dess olika utföranden

 Idag så tillverkas kökskåpor med olika system och ofta utan inbyggd fläktmotor, därav så kallas de för spiskåpa eller kökskåpa. Vilket köksfläktsystem ska man välja? Nedan har vi beskrivit de olika köksfläktar och köksfläktsystem som finns att välja bland. 

Köksfläktar med motor:

Detta var en vanlig modell förr i tiden som nu ofta kallas för standard (std)

Motorn sitter i köksfläkten och används oftast då ditt hus har självdrag. Har man självdrag kan man ansluta en köksfläkt till ventilationen ovan spis med automatspjäll, köksfläkten filtrerar matos genom fettfilter och kolfilter.

AC-motor eller EC-motor?

AC motorer är den vanligaste modellen av fläktmotor som har funnits länge, EC motorer kom för några år sedan och är på väg att bli den nya standarden då den är mer energisnål (annan elektronik).

System i kökskåpan: "inbyggd ac-motor" eller "inbyggd ec-motor"

Köksfläktar för Extern fläkt:

Köksfläktar för användning tillsammans med separat frånluftsfläkt d.v.s har du en boxfläkt som suger ut luft från badrum, kök, tvättstuga etc. så kan du styra hastigheten på fläkten via den köksfläkten.

System i kökskåpan: För "extern ac-motor" eller för "extern ec-motor"

Val av extern fläktmotor:

Vi rekommenderar för det mesta att man monterar en Takfläkt på taket, då behöver du inte att montera en takhuv då takfläkten fungerar som huv samt att det är lätt att underhålla eller byta om den går sönder. Väljer man Kanalfläkt (ex: montering på vinden) så måste man också montera en frånluftshuv antingen på taket (rekommenderas) eller på ytterväggen, kanalfläkten bör vara isolerad om det är en kallvind.

Kapaciteten på fläktmotorn bör ligga över 200 l/s vid 100pa i tryckfall.

Spiskåpa / kökskåpa med Centralventilation lägenhet:

Köksfläktar som ofta används i flerbostadshus (lägenheter). Då fläkten är placerad på t.ex. tak så kan du med hjälp av kökskåpan strypa flödet från ventilationen ovan spis.

System i kökskåpan: "centralventilation lägenhet"

Köksfläktar Med aggregat:

I bostäder där man installerar ett luftbehandlingsaggregat med möjlighet till extern anslutning av köksfläktar skall speciella köksfläktar användas om man vill ha den funktionen att köksfläkten styrs av aggregatet.

Köksfläktar med Alliance:

Transformatior för 3-stegshastighetsreglage av köks- och centralfläktar. Kan forcera ventilation i kök och våtrum var för sig, manuellt spjäll. Anslutning på köksfläkten Ø125mm.

Köksfläktar med Automatspjäll: Nu kan alla välja sina egna köksfläktar! Även till självdragsventilation. EFRA125 är ett automatiskt fläktspjäll som för första gången ger full frihet att välja bland alla typer av köksfläktar och designkåpor samt att använda dessa i flerfamiljshus med gemensamma kanaler och centralfläkt. Denna lösning är godkänd vid en framtida OVK besiktning av fastigheten.

Köksfläktar Tillbehör:

Kolfilter, Automatspjäll, Atlas spjäll, mm.

 

Köp Köksfläktar billigt. Läs om Frihängande Köksfläktar ovan.

 • Support
 • Helgfria vardagar 8-12 Tel: 08-400 296 40
 • .


Kundservice